Hedvika Schwarzová

IMG_3944Mijn naam is Hedvika Schwarzová en in het kader van het Erasmus programma studeer ik voor één semester aan de VU. Ik ben 23 en ik kom uit Praag waar ik aan de Karelsuniversiteit de studie Nederlandse taal en literatuur volg.

De hele middelbare school wilde ik journaliste worden omdat ik van schrijven hield. Uiteindelijk heb ik mijn passie voor schrijven geruild voor passie voor talen. Creatief schrijven in het Nederlands is helaas nog steeds heel moeilijk voor mij.

Een paar weken geleden heb ik een Tsjechische bestseller De godinnen uit Žítková gelezen van een jonge schrijfster Kateřina Tučková. Het is een indrukwekkend verhaal gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen. Het boek gaat over de geschiedenis van de godinnen uit een dorpje Žítková die door middel van magie, kruiden en hun buitengewone vaardigheden mensen hebben genezen. Door de eeuwen heen werden ze voor „zwarte magie” en toverij vervolgd en alles eindigde in 2001 toen de allerlaatste godin overleed. Een ontzettend spannend verhaal over fascinerende levens van enorm sterke vrouwen en hun trieste lot. Helaas geen Nederlandse vertaling, maar wel is er een stukje vertaald voor het Tijdschrift voor Slavische literatuur (UvA).

Ik hou van de geur van een nieuw boek, maar ik koop alleen maar boeken die ik voor mijn eigen plezier lees. Voor de rest ga ik naar de bibliotheek en als ik een geleend boek erg leuk vind koop ik graag mijn eigen exemplaar dat ik in mijn boekenkast kan zetten.

 

Als Tsjechische krijgt Hedvika regelmatig de vraag ‘Waarom studeer je Nederlands?’. In haar column weidt ze hierover uit.

Ook schreef ze een artikel over Het harde werk van een zelfstandige uitgever.

Samen met Pavlína Riedlová schreef ze een biografie over Geert van Oorschot.