Madelon Brand

IMG_3988Madelon Quirine Maria zijn de namen die mijn ouders 22 lentes geleden voor mij kozen. Ook ik studeer Literatuur en Samenleving aan de VU, alhoewel ik niet in Amsterdam woon. In 2013 ben ik op kamers gaan wonen in het mooie stadje Leiden, dat ik sindsdien mijn thuis noem.

Schrijven begon voor mij op achtjarige leeftijd, toen ik mijn allereerste toneelstukje schreef. In mijn kast staan dagboeken vol waar ik aan ben begonnen, maar die ik nooit uit heb geschreven. Soms schrijf ik een jaar lang erg veel, en dan weer een jaar lang helemaal niets.

Vanaf de dag dat ik geboren ben tot dat ik 12 jaar oud was, werd ik elke dag door mijn moeder voorgelezen. Zelf lezen deed en doe ik ook erg graag. Het fijnste boek dat ik ooit heb gelezen blijft voor mij: Ik kom terug van Adriaan van Dis. In dit boek vertelt van Dis het verhaal van zijn moeder, waarin zijn Indische achtergronden een erg grote rol spelen.

Ik koop erg graag boeken, maar mijn voorkeur gaat uit naar tweedehands exemplaren, omdat die een verhaal met zich mee dragen. Ik groeide op in een huis met ruim 4000 boeken. Mijn vader en ik gingen het liefste naar tweedehands winkels waar we uren konden rondstruinen om de mooiste boeken te vinden over alle mogelijke onderwerpen.

 

Madelon schreef een column over de onlosmakelijke boekenliefde die ze deelt met haar vader.

Samen met Pim Waakop Reijers schreef Madelon het artikel Buiten je boekje gaan: publiceren in literaire tijdschriften en op internetfora.

Ook schreven zij gezamelijk een biografie over Overvloed ondanks tegenspoed: Angèle Manteau, haar uitgeverij en de Tweede Wereldoorlog.