Geschreven door Hedvika Schwarzová.

Voor sommige mensen is het schrijven van verhalen, van een roman of zelfs hele series van boeken een grote passie. Ze schrijven verhalen voor zichzelf of voor enkele vrienden. Vaak blijft het werk in een PDF file of geschreven op losse papieren en ingebonden op een manier waardoor het helemaal niet op een boek lijkt. Al deze auteurs streven ernaar om hun werk als boek in handen te hebben, er in te bladeren en de geur er van te ruiken. Dit geldt vooral voor de oudere generaties die van traditie houden. Moderne schrijvers nemen genoegen met e-books.

De kans dat een uitgever jouw boek kiest is helaas heel klein. Bovendien hebben uitgevers zeer hoge eisen en verwachtingen die met winst verbonden zijn. Daarom is het bijna onmogelijk om een boek van een onbekende auteur te laten publiceren. Het enige wat je in deze situatie kan doen is het boek in je eigen beheer uitgeven. Het is hard werk dat veel tijd en geld kost, maar het is de moeite waard. Het boek zal misschien maar door een paar vrienden gelezen worden, maar er bestaat een kans dat het boek erg populair wordt. Zo kan een onbekende auteur uitgroeien tot een beroemde auteur.

Anthony Ryan uit Schotland is één van de auteurs die geen succes bij de uitgever heeft gehad, maar het lukte hem wel om zelf een bestseller uit te geven. Zes jaar is hij bezig geweest met zijn fantasy saga In de schaduw van de raaf. Hij werd tientallen keren geweigerd. Hij besloot om zijn eerste boek in 2012 elektronisch uit te geven, vanaf die tijd behoort hij tot de grootste namen van fantasy en sci-fi literatuur. Enkele maanden na de publicatie van zijn eerste boek sloot hij een contract met Penguin books. Zijn boeken worden nu ook in gedrukte vorm uitgegeven. Hij nam ontslag en ging vanaf dat moment fulltime verhalen en novellen schrijven. Hij blijft zijn boeken zelfstandig uitgeven in de vorm van e-books.

Een soortelijk verhaal is dat van de Amerikaanse Amanda Hocking. Om te kunnen ontsnappen aan haar depressie schreef zij in haar jeugd romans over vampiers. Haar boeken werden door meer dan 50 uitgevers geweigerd en ze was constant op zoek naar andere manieren om haar boeken te kunnen publiceren. Dankzij een video op YouTube kreeg ze de kans om haar droom uit te laten komen. In 2010 kon ze haar boek zelfstandig uitgeven als e-book. In één jaar verkocht ze meer dan miljoen kopieën en verdiende miljoenen dollars. Net als Ryan kreeg Hocking een contract bij een prestigieuze uitgeverij: St. Martin’s Press. Ze werd een van de best-selling auteurs op Amazon.com en er werden elke dag wel 9000 boeken van haar verkocht.

Na deze twee verhalen gelezen te hebben lijkt het zelfstandig uitgeven een makkelijke manier om geld en erkenning te krijgen, dit is in de realiteit natuurlijk anders. Uitgeven in eigen beheer kost veel geld en nog meer tijd. Dat geldt voor zowel de gedrukte boeken als voor de e-books. Het is echter de moeite waard, vooral voor auteurs die vrijheid willen in het hele proces van het maken van een boek en die onafhankelijk willen zijn. Het is misschien niet makkelijk om van een boek een bestseller te maken via het zelfstandige uitgeven, maar wanneer je geen bestseller wil schrijven is het altijd leuk om je eigen boek als e-book te hebben. Op deze manier kun je ze delen met je familie en vrienden. Het fenomeen van zelfstandig uitgeven is tussen literatoren al goed bekend en wordt nu ook langzaam door de hobby schrijvers ontdekt.